Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Συμβουλή της εβδομάδας | 26. Ρακόμελο




Η συμβουλή διατροφής της εβδομάδας είναι μια προσφορά των Super Market Γονέος.

Το ρακόμελο προέρχεται από την Αμοργό και είναι ανάμειξη της κρητικής ρακής με το μέλι και με άλλα μυρωδικά. Οι κάτοικοι της Αμοργού και των μικρών Κυκλάδων έφτιαχναν ένα παραδοσιακό ποτό για να κερνούν τους φιλοξενούμενους αλλά και τους καλεσμένους.
Το ποτό αυτό το ονόμασαν “Ψημένη Ρακή” ή “Ρακόμελο”. Αποτελεί το επίσημο κέρασμα των επισκεπτών του μοναστηριού της Παναγιάς της Χοζοβιότησσας στην Αμοργό. 'Ενα απόσταγμα σταφυλιών μαζί με μέλι, βότανα και χωρίς κανένα συντηρητικό. Το ρακόμελο είναι ιδανικό ποτό αφού προκαλεί ευφορία και χαρούμενη διαθεση, ανεβάζει την λίμπιντο και είναι κατάλληλο μετά το γεύμα αφού λειτουργεί ως χωνευτικό εξαιτίας του μελιού και των βοτάνων. Πίνεται ζεστό και κρύο.
 




Πολλαπλά οφέλη



1. Κρητική Ρακή
Η ρακή έχει τούρκικη καταγωγή και δεν διαφέρει πολύ από το λεγόμενο ελληνικό τσίπουρο. Επίσης, το τσίπουρο χωρίς άρωμα, στην Κρήτη ονομάζεται τσικουδιά. Προέρχεται με απόσταξη και περιέχει 37% αλκοόλ.

1 δόση ρακής αποδίδει περίπου 170 kcal. 


2. Μέλι
Αποτελείται σε ποσοστό 70 με 80% από σάκχαρα, κυρίως γλυκόζη και φρουκτόζη με μεγάλη θρεπτική αξία αφού απορροφάται άμεσα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Πάνω από 180 διαφορετικές ουσίες υπάρχουν στο μέλι που το καθιστούν μία από τις πιο πολύτιμες τροφές. Περιέχει νερό σε ποσοστό 16 με 17%, οργανικά οξέα, πρωτεΪνες, αμινοξέα, ένζυμα, μεταλλικά στοιχεία (κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο κ.α.), συμπλέγματα πρωτεινών, βιταμίνες ( Β2, Β6, C, D, E κ.α.) και φυσικές αρωματικές ύλες.

Μία κουταλιά της σούπας αποδίδει στον ανθρώπινο οργανισμό 64 kcal. Τα ανόργανα στοιχεία του μελιού παίζουν σπουδαίο ρόλο στον μεταβολισμό γενικότερα αλλά και στον μεταβολισμό του οινοπνέυματος αφού απαλλάζει τον οργανισμό από το αλκοόλ πιο γρήγορα. Οι ευεργετικές ιδιότητες του μελιού αφορούν πολλά συστήματα του οργανισμού όπως το καρδιαγγειακό και το κυκλοφορικό σύστημα, την αναιμία, το συκώτι, τα νεφρά καθώς και σε στομαχοεντερικές παθήσεις.



3. Κανέλα
Διαθέτει φαρμακευτικές και αντιμικροβιακές ικανότητες. Η ενεργός ουσία στην κανέλα ανήκει στις πολυφαινόλες που επίσης έχουν αντιοξειδωτική ικανότητα. Έρευνες έχουν αποδείξει πως έχει ευεργετική επίδραση στη βελτίωση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αλλά και στην χοληστερόλη καθώς βελτιώνει τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης, τριγλυκεριδίων και γενικότερα των λιπιδίων του αίματος. Βοηθάει στην πρόληψη διαφόρων μακροχρόνιων παθήσεων όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες ή νευροπάθειες.




Προσοχή! Το ρακόμελο αποτελεί ένα από τα υγιεινότερα ποτά της ελληνικής κουλτούρας και πολιτισμού αφού διαθέτει πολύ σημαντικές και ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Επίσης λόγω των θεραπευτικών χαρακτηριστικών του, όταν είναι ζεστή η ρακή απορροφάται αμέσως από τον οργανισμό, ανοίγει τις αεροφόρους οδούς και βελτιώνει το συνάχι ή το κρυολόγημα. Χρειάζεται βέβαια προσοχή στην κατανάλωση γιατί μπορεί να φέρει μεγάλο ποσό θερμίδων και επιπλέον έναν δυνατό πονοκέφαλο ή ζάλη.



Μη ξεχνάτε να ψωνίζετε φρέσκα και ποιοτικά προϊόντα από τα Super Market Γονέος!

1 σχόλιο:

  1. Παιδιά μπράβο πολύ ωραίο το κατάστημα στους Ανεμόμυλους, καλές δουλειές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή