Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Συμβουλή της εβδομάδας | 24. 'Οσπρια







Η συμβουλή διατροφής της εβδομάδας είναι μια προσφορά των Super Market Γονέος.


Στη μεγάλη αυτή οικογένεια ανήκουν τα ρεβίθια, τα φασόλια, ο αρακάς, τα κουκιά, οι φακές, κ.ά. 'Εχουν μεγάλη θρεπτική  αξία (350 θερμ / 100 γρ.) και αποτελούν πηγή σύνθετων υδατανθράκων βραδείας απορρόφησης, φυτικών ινών, αμινοξέων, βιταμινών B και C,  ιχνοστοιχείων και πρωτεϊνών. Τα όσπρια  δεν έχουν λιπαρά και ζάχαρα και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής και της ελληνικής κουζίνας.




Πολλαπλά οφέλη


1. Περιέχουν ποσότητες φυτικών ινών πολύ περισσότερες μάλιστα ακόμα κι απ' τα δημητριακά. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην αποβολή του λίπους απ' τα έντερα και προστατεύουν από τη δημιουργία καρκίνου του εντέρου. 'Οπως γνωρίζουμε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες (διαλυτές) συνδέεται με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών αφού βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.

2. Τα ρεβίθια, οι φακές και τα φασόλια είναι πολύτιμη πηγή ασβεστίου, απαραίτητη για έγκυες γυναίκες και παιδιά. Οι φακές και τα μαυρομάτικα περιέχουν μεγάλες ποσότητες σιδήρου επίσης.


3. Τα όσπρια έχουν πολλούς σύνθετους υδατάνθρακες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Με τον όρο γλυκαιμικό δείκτη εννοούμε πόσο γρήγορα απορροφώνται από τον οργανισμό οι υδατάνθρακες που εμπεριέχονται σε μια τροφή. Οι τροφές που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες (όσπρια) αυξάνουν σταδιακά τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης. Ακολουθώντας λοιπόν μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε σύνθετους υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μειώνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη (τύπου 2).


4. Μπορούμε επίσης να συνδυάσουμε τα όσπρια με δημητριακά, ξηρούς καρπούς και σπόρους, ώστε να συμπληρώνουμε αυτό που λείπει από τις φυτικές πρωτεΐνες των οσπρίων. Συνδυάζονται με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, π.χ. ντομάτες, πιπεριές(κυρίως πράσινες), πορτοκάλι κ.λ.π., β-καροτένιο (καρότο) και μηλικό οξύ (λευκό κρασί), καθώς οι συγκεκριμένες ουσίες αυξάνουν την απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου που περιέχουν.


5.
Σε πολλούς ανθρώπους τα όσπρια προκαλούν φούσκωμα, οπότε καλό είναι να συνδυάζονται με πράσινες σαλάτες. Η προσθήκη αρωματικών φυτών, όπως σέλινο, δάφνη, μάραθος κ.ά. βοηθούν στην ενεργοποίηση των γαστρικών υγρών του στομάχου και κατ' επέκταση στην ευκολότερη αφομοίωση των οσπρίων.


6. Στην ποσότητα των οσπρίων, συστήνεται κατά μέσον όρο η κατανάλωση μιας μικρής μερίδας μέρα παρά μέρα. Σημειώνεται ότι μια μικρή μερίδα αντιστοιχεί σε ένα φλιτζάνι του τσαγιού μαγειρεμένων οσπρίων. (100 γρ.)




 


Προσοχή! Τα όσπρια, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνη και φωσφόρο, δεν αποτελούν κατάλληλη τροφή για ασθενείς με οξεία και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Συνεπώς, τα όσπρια πρέπει να περιορίζονται σημαντικά σε ασθενείς με νεφρική δυσλειτουργία.




Μη ξεχνάτε να ψωνίζετε φρέσκα και ποιοτικά προϊόντα από τα Super Market Γονέος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου