Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Συμβουλή της εβδομάδας | 5. Μεσογειακή διατροφή: Μπρόκολο

Η συμβουλή διατροφής της εβδομάδας είναι μια προσφορά
του Gym Tonic | Fitness & Health Center σε συνεργασία με τα Super Market Γονέος.

Tα τελευταία χρόνια, διατροφολόγοι από όλο τον κόσμο, προτείνουν την Μεσογειακή δίαιτα σαν την πιο ισορροπημένη και υγιεινή για τον οργανισμό. Πράγματι οι στατιστικές δείχνουν ότι οι κάτοικοι των μεσογειακών χωρών, υποφέρουν λιγότερο από χοληστερίνη, καρδιοαγγειακές παθήσεις και έχουν υψηλότερο μέσο όρο ζωής.

Αυτό αποδόθηκε στις διατροφικές συνήθειες των λαών αυτών, που το διαιτολόγιό τους βασίζεται στα ζυμαρικά, τα λαχανικά, το ελαιόλαδο και τα φρούτα, ενώ η κατανάλωση κρέατος είναι σαφώς λιγότερη εάν συγκριθεί με αυτή των βορείων περιοχών της Ευρώπης.

Η διατροφική αξία του μπρόκολου είναι σημαντική και τα οφέλη από την κατανάλωσή του πολλαπλά. Αν και περιέχει 91% νερό και πολλοί θα θεωρούσαν ότι δεν έχει να προσφέρει στον οργανισμό μας θρεπτικά συστατικά εντούτοις είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φολικό οξύ, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Α, Β-καροτίνη, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και αποτελεί κύρια πηγή κυτταρινών. Το ζωηρό πράσινο χρώμα του αποτελεί τη μεγαλύτερη ίσως εγγύηση της περιεκτικότητάς του σε αυτά τα πολύτιμα συστατικά. Το μπρόκολο έχει βρεθεί κατά καιρούς στο επίκεντρο επιστημονικών μελετών λόγω των ευεργετικών του ιδιοτήτων. Θεωρείται λαχανικό με αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή και αντικαρκινική δράση. Εξαιτίας των θρεπτικών του στοιχείων βρίσκεται πρώτο στη λίστα των λαχανικών που καταναλώνουν τα άτομα με χαμηλά ποσοστά καρκίνου και συγκεκριμένα καρκίνου του μαστού, του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, του πνεύμονα, του οισοφάγου, του στομάχου, του λάρυγγα, του στόματος και του φάρυγγα.

Πώς θα το καταναλώσετε:
Για να αποκομίσετε τα ευεργετικά οφέλη του και να επωφεληθείτε των θρεπτικών συστατικών συστήνεται η κατανάλωση ενός φλιτζανιού μπρόκολο τρεις φορές εβδομαδιαίως. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν πρώτη ύλη για τη σαλάτα, να συνοδεύσετε ψάρι ή κρέας ή ακόμα και να το κάνετε σούπα. Στο μαγείρεμα θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο βράσιμο κάθως αν παραβραστεί θα χάσει έως και το 66% των ωφέλιμων συστατικών του. Θα ήταν καλύτερο να το βράζετε ελαφρά ή στον ατμό.


Μη ξεχνάτε να ψωνίζετε φρέσκα και ποιοτικά προϊόντα από τα Super Market Γονέος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου