Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Συμβουλή της εβδομάδας | 6. Το κρασί και ο συνδυασμός του με το φαγητό



Η συμβουλή διατροφής της εβδομάδας είναι μια προσφορά
του Gym Tonic | Fitness & Health Center σε συνεργασία με τα Super Market Γονέος.

Το κρασί είναι αναµφίβολα ο καλύτερος συνοδός του φαγητού. Αυτό δεν ισχύει µόνο για τους µεσογειακούς λαούς που πάντοτε συνόδευαν και συνοδεύουν το φαγητό τους µε το κρασί αλλά και βόρειοι λαοί που δεν παράγουν κρασί, τα τελευταία χρόνια το θεωρούν απαραίτητο σε κάθε τους γεύµα.

Σε περίπτωση που ένα φαγητό συνοδεύεται µε σάλτσα από κρασί ή µαγειρεύτηκε µε κρασί τότε το συνοδεύουµε µε το ίδιο κρασί. Συνοπτικά µπορεί να λεχθεί, επίσης, ότι στο συνδυασµό κρασιού – φαγητού επιδίωξη µας είναι η αναζήτηση αρµονίας µεταξύ:

• Της οξύτητας του κρασιού και της οξύτητας του φαγητού. 
• Της µαλακότητας του φαγητού και της µαλακότητας του κρασιού. 
• Της σύστασης του φαγητού και των τανινών του κρασιού. 
• Του χρώµατος του φαγητού και του χρώµατος του κρασιού.

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΚΡΑΣΙΟΥ – ΦΑΓΗΤΟΥ 
Απεριτίφ: Είναι κυρίως ξηροί καρποί, φύλλα σφολιάτας γεµιστά, καναπεδάκια, κράκερ, διάφορα σαλέ: συνοδεύονται µε λευκά ξηρά κρασιά ή αφρώδη ξηρά.

Οµελέτες και διάφορα σουφλέ µε αυγό: λευκό γλυκό. 

Τα ορεκτικά που βασίζονται στα θαλασσινά όπως: στρείδια, καραβίδες, αστακός, χαβιάρι, καπνιστός σολοµός, συνοδεύονται µε αφρώδη κρασιά και σαµπάνιες. 

Σούπες: Σε γενικές γραµµές ένα απαλό κόκκινο κρασί αποτελεί µιαν ανεκτή κατάσταση παρ’ όλο που δύο υγρά ταυτόχρονα στο στόµα δεν συνδυάζονται.

Πάστες, πίτσες, ρύζι: Γενικά οι πάστες και οι πίτσες δένουν θαυµάσια µε τα κόκκινα κρασιά.

Μακαρόνια του φούρνου µε κιµά, κανελόνια µε κιµά, λαζάνια µε κιµά, κριθαράκι µε κρέας, κρεατόπιτες, πίτσες: ελαφρύ κόκκινο ή κόκκινο αρωµατικό.

Ψάρια: Εδώ κανόνας απαράβατος είναι το λευκό κρασί που µε την ψηλή οξύτητά του µειώνει την έντονη γεύση των ψαριών. Από την άλλη οι τανίνες του κόκκινου κρασιού βγάζουν στην επιφάνεια την “ψαρίλα” και αφήνουν στο στόµα µια µεταλλική γεύση που αλλοιώνει τη γεύση του ψαριού. 

Αστακοί, γαρίδες, καραβίδες, στρείδια, µύδια, κυδώνια, καλαµάρια, σουπιές, χταπόδια, µαρίδες, αθερίνες: λευκά ξηρά. 

Κρέατα: Όπως έχουµε ήδη αναφέρει, ο συνδυασµός των κρεάτων µε το κρασί εξαρτάται από το χρώµα τους, τη σύσταση τους, το άρωµα της σάρκας, τον τρόπο µαγειρέµατος και ασφαλώς τις σάλτσες και τα καρυκεύµατα. 

Τα λευκά ή κόκκινα κρέατα που µαγειρεύτηκαν µε κρασί, συνοδεύονται µε κρασί της ίδιας κατηγορίας ή το κρασί που χρησιµοποιήθηκε στη σάλτσα. Αυτό αποτελεί βασικό κανόνα. 

Χοιρινό: Ελαφρό, κόκκινο νεαρό κρασί. 

Μοσχάρι γάλακτος, αρνάκι και ρίφι γάλακτος: Παλαιωµένο λευκό, λιπαρό ή δυνατό ροζέ ή κόκκινο ελαφρό, αρωµατικό. 

Κοτόπουλο και γαλοπούλα ψητή: Λευκό ηµίξηρο ή κόκκινα κοµψά και µαλακά κρασιά. 

Αρνί ή ρίφι ή µοσχάρι µαγειρεµένο: Κόκκινο ελαφρό ή µέτριο µαλακό ή δυνατό αρωµατικό. 

Στέικ βοδινό, φιλέτο Μινιόν, µπουργκινιόν, Ουέλινγκτον: Εκλεκτό κόκκινο κρασί. 

Φτερωτό κυνήγι (ορτύκια, φασιανοί, φάσσες, τσίχλες): Λεπτά κόκκινα κρασιά. 

Πέρδικες, πάπιες: πλούσια αρωµατικά κόκκινα κρασιά. 

Αγριόχοιρος, ελάφι, λαγός: Πλούσια, δυνατά, παλαιωµένα κόκκινα κρασιά. 

Χοιροµέρι και λούντζα: Τα προϊόντα αυτά που παρασκευάζονται µε φθηνό κόκκινο κρασί συνδυάζονται µε το ίδιο φθηνό κρασί. 

Τα γλυκά τυριά τύπου γκούτα και οι γλυκιές γραβιέρες ταιριάζουν καλύτερα µε λευκά αρωµατικά κρασιά ή ελαφρά κόκκινα. 

Τα µαλακά τυριά (µπρι, κάµαµπερ) συνδυάζονται τέλεια µε ένα δυνατό κόκκινο κρασί.

Τα τυριά τύπου ροκφόρ µε ένα αρωµατικό λευκό κρασί.

Μανταρίνια,  πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, ακτινίδια, ανανάς, ορισµένα γλυκά µε βάση τη σοκολάτα, καθώς και τα παγωτά δεν δένουν µε το κρασί. 

Πεπόνι, µοσχάτα σταφύλια: Μοσχάτο γλυκό κρασί. 

Μήλα, αχλάδια, φράουλες, βατόµουρα: Λευκό γλυκό κρασί, όπως Sauternes.



Μη ξεχνάτε να ψωνίζετε φρέσκα και ποιοτικά προϊόντα από τα Super Market Γονέος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου