Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Συμβουλή της εβδομάδας | 3. Μεσογειακή διατροφή: Ζυμαρικά




Η συμβουλή διατροφής της εβδομάδας είναι μια προσφορά
του Gym Tonic | Fitness & Health Center σε συνεργασία με τα Super Market Γονέος.

Tα τελευταία χρόνια, διατροφολόγοι από όλο τον κόσμο, προτείνουν την Μεσογειακή δίαιτα σαν την πιο ισορροπημένη και υγιεινή για τον οργανισμό. Πράγματι οι στατιστικές δείχνουν ότι οι κάτοικοι των μεσογειακών χωρών, υποφέρουν λιγότερο από χοληστερίνη, καρδιοαγγειακές παθήσεις και έχουν υψηλότερο μέσο όρο ζωής.

Αυτό αποδόθηκε στις διατροφικές συνήθειες των λαών αυτών, που το διαιτολόγιό τους βασίζεται στα ζυμαρικά, τα λαχανικά, το ελαιόλαδο και τα φρούτα, ενώ η κατανάλωση κρέατος είναι σαφώς λιγότερη εάν συγκριθεί με αυτή των βορείων περιοχών της Ευρώπης.

Υπάρχουν 2 κατηγορίες ζυμαρικών. Τα φρέσκα (τα οποία περιέχουν αυγά) και τα ξηρά (μόνο ορισμένα είδη, ταλιατέλες και χυλοπίτες, περιέχουν αυγά). Τα ζυμαρικά είναι εξαίρετη πηγή σύνθετων υδατανθράκων και μικρής περιεκτικότητας πρωτεϊνών και λιπών.

Περιέχουν ελάχιστες ποσότητες λίπους και νατρίου. Το νάτριο είναι το στοιχείο του αλατιού που, όταν συγκεντρώνεται σε ψηλές ποσότητες στον οργανισμό, προκαλεί υψηλή πίεση. Σε περίπου 40 γραμμάρια μαγειρεμένων ζυμαρικών, περιέχεται μόνο μισό γραμμάριο λίπους και 5 χιλιοστόγραμμα νατρίου! Είναι πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο, φωσφόρο και βιταμίνες τύπου Β (νιασίνη, θειαμίνη, φολικό οξύ, ριβοφλαβίνη). Περιέχουν φυτικές ίνες που βοηθούν στην απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών και συντελούν στην αίσθηση του κορεσμού .
Με λίγα λόγια, τα ζυμαρικά δεν είναι παχυντικά! Γίνονται μόνο όταν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες, συνοδευόμενα με σάλτσες, κρέμες, βούτυρο, λάδια, αυγά κτλ.

Αν το μεσημέρι και το βράδυ, φάτε από 200 γραμμάρια μακαρόνια ή ρύζι, θα αποφύγετε τις ξαφνικές ¨κρίσεις πείνας¨.


Μη ξεχνάτε να ψωνίζετε φρέσκα και ποιοτικά προϊόντα από τα Super Market Γονέος!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου